Vi har haft stora tävlingar i Sverige som Euros och idag går det även att lägga spel tack vare EM odds. Men cykel har vi inte haft riktigt de stora ännu även om vi har en stor kultur för att cykla i Sverige. I Sverige brukar man i tävlingssammanhang numera främst prata om cykling i form av landsvägs- mountainbike, BMX och cykelcrosstävlingar. Utomlands är det dock några fler som hör till de mer vanliga och då är det bland annat tävlingar på bana och inomhustävlingar. Dessa cykelsporter har alla sitt ursprung från cykeltävlingens historia. Här nedan gör vi en djupdykning i hur cykelsporten har sett ut genom åren i framför allt Sverige.
Historia av cykling i Sverige
Cykel var redan under 1960-talet en omtyckt sport i Sverige. Det fanns ett lopp som kallades för Sexdagars, detta ägde rum 1924-1975. Loppet var för amatörer och var ett så kallat etapplopp. Arrangörerna av loppet var bland annat. Dagens Nyheter och cykelförbundet. Senare kom ett lopp som kallades för Postgirot Open, vilket också var anordnat av cykelförbundet. Detta var så sent som 1982 till 2003, loppet arrangerades för mer proffs än vad Sexdagars loppet gjorde. Cykelsporten blev allt större och som så småningom fick en ta plats i tidningar som Aftonbladet och andra liknande stora dagstidningar.
En cykeltävling i Sverige som har blivit en av de mest kända är Scandinavian Open som årligen har hållits i Vårgårda. Andra stora cykeltävlingar i Sverige har varit bland annat Cykelvasan, Tävlingstrampen, Mälaren runt, Ringsjön runt, Siljan runt, Scandisloppet, Sverigeloppet, Sverigetempot, Stockholm-Göteborg, Tjejtrampet, Viken runt och Vätternrundan.
Sporten var populär då och är populär nu
I alla år har både killar och tjejer deltagit i tävlingarna och själva sporten har alltid varit populär. Anledningen till att den alltid har varit populär, och dessutom fortfarande är, handlar förmodligen om att de allra flesta har möjlighet att cykla. Det är en relativt billig sport där träningarna inte kostar pengar och går att utföra när som helst. I historiska perspektiv har det inte heller funnits speciellt mycket extrautrustning att köpa till och därmed har sporten inte varit ekonomiskt beroende.
En billig sport i historian kan vara en dyr sport idag
Idag kan man dock göra sporten till en dyr aktivitet genom att välja såväl bra cyklar som utrustning till cykeln. Det finns en hel del lyxiga tillbehör till cyklar nu för tiden som inte tidigare funnits och marknaden bara ökar. Idag finns också till skillnad från förr speciella kläder som kan köpas till för de som cyklar mycket. Det finns cykelbyxor med förstärkning i grenen, handskar, vindtäta jackor, cykelskor anpassade för trampan och hjälmar av alla möjliga olika slag och modeller.
Klädkoden för cykling har förändrats en hel del genom tiden
Tack vare det historiska intresset för tävlingscykling har sporten utvecklats. När det gäller landsvägscykling fanns både formella och informella regler och normer som handlar om uppträdande, klädregler och till och med språkbruk. Själva klädkoden fick dock under 1980-talet en mjukare inställning och reglerna var inte lika hårda som de tidigare varit. Idag handlar klädkoden mer om att vara funktionsduglig än snygg. I cykellopp brukar man också klä sig efter väder eftersom att loppen i nästan alla sammanhang kört utomhus. I Sverige kan man behöva en hel del olika kläder för sin cykelträning eller tävling med tanke på väderförhållandena. Idag finns det speciella sajter på nätet som enbart säljer kläder som är anpassade efter cykling. Dessa kläder har framför allt gjorts smidiga och vindtäta. När man cyklar så vill man kunna ta ut sina rörelser fritt och dessutom kunna hålla sig varm trots vindmotståndet som uppstår vid höga hastigheter.