Cykellopp i Sverige 2020

I det vackra försommarvädret är det många som nog är sugna på att ge sig ut på landsvägar och skogsstigar för att delta i något cykellopp. Den långa och milda vintern har inneburit en extra lång försäsong då många cyklister har kunnat trampa upp konditionen inför kommande tävlingar. I år är det lite speciellt eftersom många evenemang riskerar att påverkas av situationen med coronaviruset. Till exempel har populära Vätternrundan tvingats ställa in. Men i dagsläget finns det flera andra alternativ för den tävlingssugna. Här kan du läsa mer om årets cykellopp.

Ingen Vätternrundan i år

Vätternrundan skulle ha gått av stapeln den 5-7 juni och blir alltså inställd i år. Beskedet kom den 2 april och enligt loppets styrelse var det ett tufft men nödvändigt beslut att ställa in, enligt ett pressmeddelande på hemsidan. Deltagande som redan har betalat sin startavgift kan få tillbaka hälften av pengarna.

Ändrade startdatum och arrangemang

Medan Vätternrundan och flera andra cykellopp runt om i Sverige har blivit inställda, finns det andra som har skjutit upp startdatumet eller planerar att ändra i programmet. Cykelvasan den 14-16 augusti ser fortfarande ut att bli av, men arrangörerna säger att det kan komma att ske förändringar i hur loppet ser ut. De nämner exempelvis digitala lopp som ett alternativ. Troligen kommer vi att få se flera live-streamade tävlingar denna sommar, när det blir svårt att besöka många av loppen på plats.

Ljusare för mountainbikecyklister

För mountainbikecyklister ser det generellt ganska ljust ut och många lopp utöver Cykelvasan ser fortfarande ut att kunna bli av. Enkelbrektsturen i Norberg kommer i dagsläget att gå av stapeln som planerat den 19 juli. Vad det gäller Orust MTB den 18 juli på västkusten kommer deltagare och besökare att få besked efter midsommar om loppet blir av eller inte. Finnmarksturen i Ludvika 1-2 augusti verkar också gå av stapeln som vanligt, likaså Uddevalla MTB show 10-11 juli.