Svenska landsvägscyklister

Trots att Sverige är ett kyligt land som inte är optimalt för landsvägscykling har det fötts flera stjärnor som cyklat till sig pallplatser och bergströjor i de största cykelloppen. Två av dessa cyklister är legendarerna Fredrik Kessiakoff och Magnus Bäckström som har varit mycket framgångsrika inom cykelsporten, var och en på sitt sätt.

Fredrik Kessiakoff

Efter att ha köpt sin första mountainbike som fjortonåring började Fredrik Kessiakoff att delta i olika tävlingar inom cykling och tog sig snabbt upp för listorna. Han är född 1980 och är uppväxt i Nacka utanför Stockholm men även i Grekland och Tyskland. Kessiakoff fortsatte att tävla på mountainbike i många år, tills han blev medlem i det spanska laget Fuji-Servetto 2008. Som landsvägscyklist utmärkte han sig som en duktig klättrare som klarade av att hålla tempot uppför branta bergssluttningar. Under Tour de France lyckades han behålla den rödprickiga bergströjan i hela sju etapper. Tröjan delas ut till den som har cyklat över berget på kortast tid. Kessiakoff tävlade framför allt med laget Astana som han cyklade med fram till 2014 då han avslutade karriären.

Magnus Bäckstedt

En av de svenskar som verkligen har gjort stora rubriker med sin framgång är Magnus Bäckstedt. Han är född 1975 och växte upp i Linköping. Efter några år som amatör blev han medlem i den belgiska klubben Collstrop-Lystex 1996. Han var den förste svensken genom tiderna att vinna en etapp på Tour de France år 1998, och han cyklade även Vätternrundan på rekordtid 2006. Han vann även det kluriga loppet Paris–Roubaix år 2004. Det är ett 26 mil långt lopp i norra Frankrike som till stor del sträcker sig på vägar belagda med gatsten. Som cyklist är Bäckstedt med sin stora längd och muskelmassa en stark spurtare och snabb på flacka vägar. Han tävlade genom åren för flera olika cykellag såsom Alessio, Liquigas-Bianchi och Garmin-Chipotle innan han avlutade sin framgångsrika karriär som landsvägscyklist år 2009.